Juuni lõpus valmisid Narvas kaks põnevat pilootprojekti

Narva on loodud kaks uut turismimagnetit: valguse- ja heliinstallatsioon Joala vabrikus ning Kreenholmi virtuaaltuur.

Juuni lõpus valmisid Narvas kaks põnevat pilootprojekti: valgus- ja heliinstallatsioon Kreenholmi Joala vabrikus ning Kreenholmi piirkonna virtuaaltuur. Need tegevused said teoks rahvusvahelise projekti TExTOUR raames, toetuse eesmärk on arendada vähetuntud piirkondade kultuuriturismi.

Foto: Roman Valuiskihh

Eesti skulptori ja installatsioonikunstniku Elo Liivi loodud installatsioon avati 28. juunil ning koosneb kolmest osast. Joala vabriku 5. korrusel paremas tiivas esitatakse installatsiooni “288 mustrit”. Ühes vabriku saali akendes sädeleb valguse peegeldus, pigem ainulaadne värvide mäng milles on näha  väikest osa tuhandetest Kreenholmi manufaktuuris sajandite jooksul loodud kangaste mustritest.

Joala vabriku vasakpoolse tiiva esimesel korrusel on heli- ja valgusinstallatsioon nimega “Saatuse lõimed”, mis jutustab sellest, et aeg Kreenholmis ei ole seisma jäänud vaid siin keerlevad jätkuvalt  kunagiste töötajate elude niidid, millest valmivad tulevaste põlvede saatusekangad. Masinate klõbin, jutusumin, katkematu lõngade ja niitide sahin, seguneb Narva jõe mühinaga, see foon kaasab meid  kanga loomise protsessi.

Installatsioonist saab osa Narva Muuseumi korraldatud giidituuril Kreenholmi territooriumil.

Installatsiooni kolmandat osa saab kogeda ainult pimedas – see on valgusemäng leiab aset Joala vabriku tornil, õhtutaeva taustal.

Teise pilootprojekti tulemusena on loodud Kreenholmi linnaosa ja Kreenholmi manufaktuuri virtuaaltuur. Mitte ainult „linnulennult”, vaid saate tutvuda vaatamisväärsustega. Tutvu virtuaaltuuriga https://360.visitnarva.ee/et/kreenholm-district.

TExTOUR projekti eesmärgiks  on läbi kultuuriturismi arendamisega parandada kaheksat rikkaliku kultuuri- ja ajaloopärandiga pilootregiooni sotsiaalmajandusliku olukorda. Üheks neist piirkondadest on Narva linna Kreenholmi piirkond.
Projekt TExTOUR kestab kuni 30.09.2024. Kõik projekti puudutav dokumentatsioon on avatud ja kätte saadav. Projekti juhtpartneriks on Hispaanias loodud fond nimega Fundación Santa María la Real. Projekt TExTOUR sai toetust EL Horisont 2020 programmist. Projekti kogueelarve on 3 950 468,75 € mis on jaotatud 17-ne parteri vahel.

Narva Linna Arenduse ja Ökonoomika Ameti kontaktisikuks eelnimetatud projektis on Olga Smirnova (tel. 3599044,  olga.smirnova@narva.ee).

Narva – teie investeering tulevikku!

Liituge meie uudiskirjaga

Kontakt

Narva Linna Arenduse ja Ökonoomika Amet

Peetri plats 3-5, III korrus
20308 Narva, Ida-Virumaa
+372 35 99044
areng@narva.ee
Reg nr. 75029524

© 2024 Narva Linna Arenduse ja Ökonoomika Amet. Kõik õigused kaitstud.